Kuchnia

cooking

Racuszki z jabłkami

Składniki na 2 kopiaste talerze:

500 g mąki pszennej tortowej
14 g drożdży suchych (2 saszetki) lub 28 g drożdży świeżych
1,5 szklanki jabłkowego cydru, w temperaturze pokojowej
2 żółtka
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 duże jabłka (odmiany kompotowe tj. łatwo rozgotowujące się)

Dodatki:

cukier puder do oprószenia
frużelina do podania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Wyrabiać dokładnie, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Powstałe ciasto będzie rzadkie i klejące - takie ma być. Dodać kawałki jabłek i wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto nawet potroi objętość.

Na patelnię nalać oleju rzepakowego do głębości około 1 cm. Olej rozgrzać.

Przygotować kubek z gorącą wodą. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku.

Podawać oprószone pudrem i z frużeliną owocową.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation