Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasto - sernik

Moje Wypieki | Sernik Speculoos

Składniki na spód:

160 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła, roztopionego
Ciastka, cynamon i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
300 g kremu Speculoos (np. z domowego przepisu)
250 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ciemnego rumu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg i krem Speculoos - zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Po tym czasie na wierzchu rozsmarować polewę śmietankową (przepis poniżej) i wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut.

Wyjąć z piekarnika, usunąć kąpiel wodną, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Polewa śmietankowa:

150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
Składniki dokładnie wymieszać.

Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Podawać z pokruszonymi ciasteczkami Speculoos i wiśniami z syropu lub z frużeliną wiśniową.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation