Inne

dekoracje

Najprostsze i najlepsze ciasto bez pieczenia!

Potrzebne będą:
– puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej (600g),
– herbatniki,
– 3 szklanki mleka,
– 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią,
– 125 g masła,
– 4 łyżki mąki pszennej,
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
– 4 jajka,
– 600 ml śmietany kremówki 36%,
– łyżka cukru pudru,
– 100 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy jedną warstwę herbatników. Jeśli używamy mleka skondensowanego, należy je razem z puszką gotować w garnku z wodą, na małym ogniu, przez 3 godziny (puszka musi być całkowicie zakryta przez wodę). Gotową masę krówkową wystarczy podgrzać puszkę w gotującej się wodzie, do uzyskania płynnej konsystencji. Masę wykładamy na herbatniki, tak, aby wszystkie równo przykryć i układamy drugą warstwę herbatników.
Robimy budyń: Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Resztę mleka miksujemy z jajkami i mąką (pszenna + ziemniaczana) i wlewamy do gorącego mleka z masłem i cukrem. Całość gotujemy przez ok 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek. Po uzyskaniu budyniowej konsystencji, przelewamy (jeszcze gorące) na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
W tym momencie owijamy całą formę folią spożywczą, schładzamy i wkładamy do lodówki co najmniej na całą noc. Herbatniki muszą być miękkie. Ciasto wyciągamy, odwijamy z folii. Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Przekładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą.
Można od razu pokroić i podać.

Źródło: http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/11/3-bit-ciasto-bez-pieczenia.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation