Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

przepisy

Lazania z trzema serami - Magazyn Kuchnia

Składniki
1 opakowanie lazanii
60 dag ricotty
50 dag startej mozzarelli
12 dag parmezanu
30 dag mrożonego szpinaku
2 jajka
oliwa do posmarowania formy
Sos:
40 dag mielonej wołowiny
1 kg pomidorów pelati (z puszki)
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy
pęczek bazylii
listek laurowy
łyżeczka oregano
ostra papryka
cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zrób sos: posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmaż na oliwie (12 minut). Dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj resztę składników, duś 15 minut. Wyjmij listek laurowy, przypraw i ostudź. Ricottę wymieszaj z połową szklanki parmezanu, dodaj rozmrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem. Wbij jajka, wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na dno wlej pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadź. Na sosie rozłóż płaty makaronu, posmaruj częścią ricotty. Posyp mozzarellą, polej sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Zakończ warstwą makaronu, posmaruj ricottą i posyp mozzarellą wymieszaną z parmezanem. Przykryj folią aluminiową, piecz 40 minut w temp. 180 st. Następnie odkryj lazanię, piecz jeszcze 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation