Kuchnia

chlebek i bułka

Chleb na kefirze | Przepisy na chleb

Chleb na kefirze | Przepisy na chleb

Kefirowy chleb
4.5 z 2 ocen
Chleb na kefirze
Autor: Tosia i Sliwka
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
Całkowity czas: 3 godz. 30 min.
Porcje: 1

Składniki

450 g mąki pszennej chlebowej
150 g kefiru
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
125 ml ciepłej wody

Instrukcja

Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, sól i drożdże.
Wlej kefir i zacznij zagniatać ciasto.
Zagniataj ciasto i powoli dolewaj wodę.
Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
Formę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie wyrosnąć.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw wyrośnięte ciasto chlebowe i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry.
Wyjmij chleb z formy i papieru i odstaw do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation