Kuchnia

ciasteczka,babeczki,pierniczki,mufinki

Wegańskie witariańskie ciastka oreo bez glutenu dietetyczne

Składniki:

Warstwa czekoladowa:
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
4 łyżki surowego kakao w proszku
4 łyżki syropu klonowego
1 szczypta soli morskiej
4 łyżki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)

Warstwa kokosowa:
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
sok z 1/2 limonki

Wykonanie:
Wszystkie składniki na warstwę czekoladową dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym.

ciastka kokosowo czekoladowe1 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Z przygotowanej masy uformuj kulę, którą rozwałkuj na papierze kuchennym. Aby masa nie przyklejała się do wałka przykryj ją drugą warstwą papieru.

ciastka kokosowo czekoladowe2 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Z rozwałkowanej warstwy wytnij krążki używając formy piekarskiej. Pozostałą cześć masy rozwałkuj ponownie…

ciastka kokosowo czekoladowe3 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Wycięte krążki przenieś do zamrażalnika na około 20 minut. W tym celu pomóż sobie nożem aby ich nie zdeformować.

ciastka kokosowo czekoladowe4 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
W tym czasie wszystkie składniki na masę kokosową zmiksuj w robocie kuchennym. (jeżeli masz zwykłe wiórki kokosowe, możesz je zmielić w młynku do kawy).

ciastka kokosowo czekoladowe5 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Z tak przygotowanej masy uformuj kulki, które wyłóż na połowę przygotowanych krążków (zanim to zrobisz możesz lekko spłaszczyć je w rękach). Następnie przyłóż je pozostałymi krążkami i lekko dociśnij.

ciastka kokosowo czekoladowe 7 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczeniaciastka kokosowo czekoladowe6 Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
Przygotowane ciastka wstaw do zamrażalnika na około 10 minut. Przechowuj w lodówce. Ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach.

oreo kokosowe male Wegańskie kokosowo kakaowe ciastka bez pieczenia
A najlepiej na następny dzień.
Jeżeli masa kakaowa wyjdzie zbyt mokra (możliwe w przypadku użycia samodzielnie zmielonych migdałów w młynku do kawy) można dodać kilka łyżek wiórków kokosowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation