Kuchnia

kuchnia

Makaron z serem

Macaroni and cheese to ulubione danie amerykańskich dzieci. Przygotowanie jest banalnie proste, a składniki zwykle zalegają w naszych szafkach kuchennych i lodówce. Brak warzyw w tej potrawie warto zrekompensować sałatką lub owocami na deser. Można też dodać warzywa do makaronu, np. różyczki brokułów, marchewkę, pora albo kukurydzę. Niektórzy wzbogacają potrawę tuńczykiem, pomidorami lub kawałkami ugotowanego mięsa kurczaka. Włoska, prostsza, wersja macaroni and cheese, czyli pasta al burro e parmigiano, to makaron ugotowany al dente, do którego już na talerzu dodajemy odrobinę masła, mieszamy i posypujemy parmezanem - prosto, ale smacznie!

Składniki:

drobny makaron, np. kolanka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
450 ml mleka
garść startego żółtego sera
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji z opakowania. Odcedź po ugotowaniu. Sos serowy: w rondelku rozpuść masło i dodaj łyżkę mąki, dobrze wymieszaj. Dodaj odrobinę czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 30-60 sekund. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając cały czas trzepaczką. Zagotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj dużą garść startego żółtego sera i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, wymieszaj i podawaj. Można też przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu dodatkowym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, przez 5-10 minut. (za: netmums.com)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation