Kuchnia

KUCHNIA

KREM Z MŁODEJ KAPUSTY I PORÓW

1/2 główki młodej kapusty
2 młody pory, biała część
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny
bulion warzywny
sól i pieprz
oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
Białe części porów pokroić w talarki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pory i dusić je na małym ogniu.
W międzyczasie posiekać drobno kapustę i kiedy pory zaczną się szklić, dodać kapustę do garnka. Delikatnie wymieszać warzywa i zalać je bulionem warzywnym do wysokości kapusty, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 8 - 10 minut. Po tym czasie sprawdzić czy kapusta jest miękka i zdjąć garnek z ognia.
Do zupy dodać pęczek koperku, sok z cytryny i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeść posypane zieleniną oraz skropione odrobiną oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation