Kuchnia

Kuchenne inspiracje

Domowe Wypieki Ciasto z kokosem i mlekiem skondensowanym -
Ciasto kokosowe:
– ok. 25 herbatników maślanych
– 530g mleka skondensowanego (słodzone)
– 400g wiórków kokosowych
– 5 białek
Ciasto na dwa blaty kruche:
– 250 g mąki pszennej
– 50 g cukru
– 1 jajko
– 120 g masła
– 1 łyżka miodu
– 1/2 łyżeczki sody
Krem:
– 250g mascarpone
– 550 ml śmietany kremówki 30%
– 2 łyżeczki żelatyny
– 4-5 łyżek cukru pudru
– kieliszek adwokatu
Polewa czekoladowa:
– 125 g masła lub margaryny
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżeczka żelatyny
– 2-3 łyżki wrzątku

Przepis
Ciasto na dwa blaty kruche: Mąkę wymieszać dokładnie z sodą i przesiać na stolnicę. Dodać miód, cukier oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać jajko. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Formę o wymiarach 31x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie pierwszą część ciasta. Piec w 170 stopniach 20-25 minut. Tak samo upiec pozostałą część ciasta.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Mleko skondensowane wymieszać z wiórkami kokosu i dodać do ubitych białek. Formę o wymiarach 31x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć herbatniki na które należy wylać ciasto z kokosem. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut. Gotowe ciasto zostawić do wystygnięcia.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. W 4 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, lekko ostudzić i dodać pod koniec ubijania śmietany. Mascarpone zmiksować z adwokatem, dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
ciasto kokosowe – krem – ciasto kruche – krem – ciasto kruche – polewa
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Lekko ostudzić i polać schłodzone ciasto. Wierzch można ozdobić kokosem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
ciasto_kruche



Pobierz jako PDF!OCEŃ PRZEPIS 0.00 / 5 5
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5
skomentuj wpis
TAGS:
Tagi: ciasto kruche, kokos, mascarpone, mleko skondensowane, śmietana kremówka

Podpis

Email (nie zostanie upubliczniony)

Witryna internetowa

WYŚLIJ KOMENTARZ
Informuj mnie o dalszych komentarzach na pocztę e-mail
Odpowiedz Kinga 19 listopada 2015 10:19
Dziękuję :)
Odpowiedz Kinga 19 listopada 2015 09:17
To ciasto jest na blaszkę 31×20 czy 31×30?
Odpowiedz Justyna&Dorota 19 listopada 2015 09:36
31x30cm :)
Odpowiedz Honi23 15 grudnia 2014 20:09
Mam pytanie czy adwokat można zastąpić jakimś innym alkoholem?
Odpowiedz Justyna&Dorota 15 grudnia 2014 22:09
Można, np. rum, likier kawowy. Albo można pominąć alkohol w przepisie.
Odpowiedz Aga 22 listopada 2014 15:28
Połączenie jest pyszne, ale spod to znaczy ciasto z kokosów wyszło mi dość grube (jakieś 2 cm) i sztywne co troszeczkę przeszkadza jak kruche placki nawilgotnieja od masy.Jakieś podpowiedzi co zrobiłam źle?
Odpowiedz Justyna&Dorota 24 listopada 2014 08:42
Może zbyt długo przetrzymała Pani ciasto w piekarniku i stało się bardzo twarde, ciężko jest mi teraz ocenić co zrobiła Pani źle.
Pozdrawiam
Justyna
Odpowiedz Kulinarna Fuzja 17 kwietnia 2014 23:09
Wszystko co kokosowe musi być moje :) Zamierzam wkrótce spróbować Waszego przepisu :)
Odpowiedz Natalia 17 kwietnia 2014 11:12
To MUSI być pyszne!
Odpowiedz Tośka 17 kwietnia 2014 10:31
Dlaczego skracacie moją wypowiedz, zostało usunięte kilka wyrazów (zaprzyjaznione SIOSTRY ZAKONNE) tak to Was parzy?
Odpowiedz Justyna&Dorota 17 kwietnia 2014 10:39
Przepraszam, o co chodzi????
Odpowiedz Tośka 17 kwietnia 2014 09:17
Dlaczego tutaj nie ma kwaśnej śmietany (gęstej), zawsze dodaję do kruchego ciasta. Po ca ta soda? Zdrowsza właśnie śmietana.
Po za tym ciekawe ciasto, spróbuję je upiec z sodą i porównam.
Pozdrawiam.
Odpowiedz Justyna&Dorota 17 kwietnia 2014 09:35
Soda jest środkiem spulchniającym tak jak proszek do pieczenia, dzięki niej ciasto wyrasta i jest po upieczeniu miękkie. Natomiast kwaśna śmietana wpływa na konsystencję ciasta kruchego, które jest bardziej elastyczne.
W takim razie czekamy na opinię :)
Pozdrawiamy serdecznie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation