Kuchnia

Pieczywko

Piekarnia
Ukrainski
Zaczyn zakwasowy:
190g zakwasu zytniego razowego 150%
220g maki zytniej sredniej (sitkowej)
160g wody

Skladniki wymieszalam dokladnie i zostawilam na 4 godziny w 32C.

Ciasto wlasciwe:
570g zaczynu
300g wody
400g bialej pszennej maki chlebowej
95g maki pszennej razowej
0.5 - 4g drozdzy (opcjonalnie)
12g soli

Zagniotlam luzne i lepkie ciasto (polecam metoda Bertineta). Gdy gluten byl juz dobrze rozwiniety ciasto wlozylam do naoliwionej miski i zostawilam do wyrosniacia na 1 1/2 godziny w 25C. Podzielilam ciasto na dwie czesci, a nastepnie kazdy kawalek rozlozylam na naoliwionym blacie w cienki prostokat i naoliwionymi (lub mokrymi) rekoma zwinelam w rulon. Wlozylam do przygotowanych blaszek i zostawilam do wyrosniacia na 60 - 90 minut. W tym czasie rozgrzalm piec do 260C (max moc pieca). Wyrosniete bochenki spryskalam woda i wsunalem do pieca Pieklam 20 min w 260C, 20 minut w 240 i ok 20 minut w 220C. Cieple jeszcze bochenki posmarowalam "cienkim" krochmalem.

Przepis znalazlam na stronie Mariany . Moj chleb zrobilam na zaczynie z maki zytniej razowej 150%, co spowodowalo inna hydracje mojego ciasta (moje bylo luzniejsze). Zmienilam tez technike pieczenia (malejaca temperatura) i ciasto podzielilam na dwa bochenki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation