Design

Design

Monastyrska izba

ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowa 450 lub typ 500 lub 650)
200 g miękkiego masła
200 g śmietany (18%)
1 jajko
50 g cukru białego
1 łyżka wódki, spirytusu lub koniaku
szczypta soli
ew. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku do deserów (słoik po ok 650-750 ml)

do przełożenia:

ok. 700- 800 gęstej, tłustej śmietany 18%
100 g cukru

dodatkowo:

starta czekolada lub kakao do dekoracji





Przygotowanie tego ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej.

Wieczorem na miskę ułożyć sitko, wyścielić je gazą i wlać do niego śmietanę. Wstawić na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć je za pomocą miksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Masa będzie bardzo luźna i miękka, ale tak ma być, należy ją wyjąć z miski, przełożyć na folię, owinąć dokładnie i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (ja zrobiłam ciasto od razu i zostawiłam na całą noc, razem ze śmietaną).

Wiśnie również wlać na sitko i dokładnie odcedzić z soku (można zostawić na sicie na noc w lodówce).

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnice wysypaną mąką i podzielić na 10-15 równych części. Ja podzieliłam na 10. Każdy kawałek ważyłam, tak by były równe, ważyły mniej więcej po 85 g. Każdą część na stolnicy na mące rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach mniej więcej 10 x 30 cm, podsypując mąką. Nie muszą być idealnie równe, byle były mniej więcej tej samej długości. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, złączeniem na dół.

Blachę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika do 180 st. na 30 min. i piec na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie śmietanę wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z cukrem.

Na długiej tacy lub paterze ułożyć obok siebie 4 rulony (jeśli mamy ich 10, a jeśli 15 to dół ma się składać z 5 rulonów). Posmarować porcją śmietany, na wierzchu ułożyć 3 (lub 4) ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 2 lub 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, następnie 1 lub 2 ruloniki i śmietana. Jak został nam jeszcze rulonik to go kładziemy na górę. Ma powstać piramida. Całość posmarować resztą śmietany i posypać startą czekoladą lub kakao, można udekorować wiśniami jeśli nam pozostały. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby ciasto zmiękło.
Gotowe pokroić na plastry.

Źródło: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2015/09/monastyrska-izba.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation