Kuchnia

Babeczki, muffinki, tartaletki, rogaliki, pączki

Muffiny dyniowe z jabłkiem i cynamonem (12 szt)

250 g mąki
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130 g cukru
4 jajka
200 ml oleju
200 g puree z dyni
1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, szczyptą soli. W drugim roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Połączyć zawartość obu naczyń. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasta do 3/4 wys. Posypać cukrem. Piec w 175 st przez 20 min. Wystudzić.
Puree z dyni: dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć, piec w 180 st przez 90 min, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Nadmiar wody odcisnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation