Inne

tapety

10 groźnych dla zdrowia związków chemicznych obecnych w żywności.

AZOTAN SODU
Sól kwasu azo­to­we­go i sodu sze­rzej znana jako sa­le­tra (od po­łą­cze­nia ła­ciń­skich słów sal pe­trae, ozna­cza­ją­cych sól skal­ną). Azo­tan sodu to kon­ser­want do­da­wa­ny do wę­dlin ze wzglę­du na swoją wła­ści­wość prze­ciw­dzia­ła­nia two­rze­niu się jadu kieł­ba­sia­ne­go. Teo­re­tycz­nie nie stwa­rza on po­waż­ne­go ry­zy­ka zdro­wot­ne­go – za­kła­da­jąc, że nie jemy zbyt wielu po­traw "wzbo­ga­co­nych" tym związ­kiem.
Warto jed­nak pa­mię­tać, że azo­ta­ny prze­ni­ka­ją do żyw­no­ści rów­nież z na­wo­zów azo­to­wych, co może sprzy­jać ich ku­mu­la­cji w or­ga­ni­zmie. Wy­so­kie stę­że­nie azo­ta­nu sodu w or­ga­ni­zmie jest szcze­gól­nie nie­bez­piecz­ne dla nie­mow­la­ków i ma­łych dzie­ci. Grozi ono tzw. ze­spo­łem nie­bie­skie­go dziec­ka (me­the­mo­glo­bi­ne­mią), który ob­ja­wia się si­ni­cą i może do­pro­wa­dzić do zgonu. Po­nad­to z badań prze­pro­wa­dzo­nych przez pra­cow­ni­ków In­sty­tu­tu Li­nu­sa Pau­lin­ga i da­nych Mię­dzy­na­ro­do­wej Agen­cji Ba­da­nia Raka (IARC) wy­ni­ka, że w dłuż­szej per­spek­ty­wie nad­mier­ne spo­ży­wa­nie azo­ta­nów może pro­wa­dzić do roz­wo­ju no­wo­two­rów mózgu i gar­dła, a także bia­łacz­ki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation