Kuchnia

mniaam

jadłonomia · roślinne przepisy: Marchewkowa owsianka
Składniki na 2 - 3 porcje:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki dobrego cynamonu, używam tego
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
3/4 - 1 szklanka purée marchewkowego*
do podania: prażone orzechy laskowe lub pekany, syrop klonowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza puree marchewkowym włożyć do małego rondelka i gotować przez 5 - 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Kiedy płatki będą miękkie dodać purée marchewkowe, wymieszać i gotować kolejne 2 - 3 minuty. Gorącą owsiankę podawać razem z uprażonymi orzechami i większą ilością syropu klonowego.
* Purée marchewkowe: to upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew. Warto od razu przygotować większą ilość, na przykład z 2 kg marchwii i zamrozić w małych woreczkach w zamrażarce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation