Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

zupy

            Lohikeitto (fińska zupa z łososia)

LOHIKEITTO - FIŃSKA ZUPA Z ŁOSOSIA
(przepis na 2 porcje)
200-250g łososia,
2 niezbyt duże ziemniaki,
½ pora,
2 szklanki wody,
1 łyżeczka masła,
1 liść laurowy,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól i pieprz

Z łososia zdjąć skórę, usunąć wszystkie ości, a mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a pora w talarki.
W garnku stopić masło i na niedużym ogniu podsmażyć pora, aż zmięknie. Dodać ziemniaki, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Następnie wlać 2 szklanki wody i dodać liść laurowy. Gotować 15, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć zdjąć z ognia i zabielić śmietaną (śmietanę warto uprzednio rozmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, żeby się nie zwarzyła po wlaniu do garnka). Dodać koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation