Kuchnia

Mniami

MangoPapaja: Dietetyczna tarta z kurczakiem, brokułem i serem Comte

Składniki:
•3 udka kurczaka
•2 skrzydełka kurczaka
•1 szyjka indyka
•2 marchewki
•1 cebula
•2 pietruszki
•2 liście laurowe
•3 ziela angielskie
•kawałek selera
•kawałek pora
•4-5 suszonych podgrzybków
•nać pietruszki- 1/2 pęczka
•kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam
•sól
•pieprz

•nać pietruszki
•ugotowana w rosole marchewka
•makaron

W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki.

Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam zrobić pyszny pasztet drobiowy z warzywami i kminkiem. Ale o tym w następnym poście...
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation