Kuchnia

Przepisy

Drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Składniki:

400 ml słoik musu jabłkowego od Babci, lub ze sklepu :)

Ciasto drożdżowe

600 g mąki + mąka do podsypywania
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru + łyżeczka cukru
2 jajka
50 g masła
2 szczypty soli

Kruszonka

100 g mąki
50 g cukru pudru
60-70 g masła
+ 1 jajko do smarowania drożdżówek, oraz 3 łyżki oliwy do pieczenia

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące i rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Zaczyn pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na około 15 minut.
W małym garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder miksujemy z jajkami. Mąkę przesiewamy.
Gdy zaczyn urośnie, dodajemy go do przesianej mąki, podobnie jajka z cukrem i roztopione masło. Ciasto solimy i dokładnie zagniatamy. Zagniatanie ciasta powinno trwać około 15 minut.
Następnie smarujemy ciasto łyżeczką oliwy i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łączymy mąkę z cukrem pudrem , dodajemy masło i zacieramy palcami.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich dowolnej wielkości i dowolnego kształtu drożdżówki. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na niej mus jabłkowy i posypujemy kruszonką.
Blachę na której pieczmy drożdżówki smarujemy oliwą, drożdżówki układamy na blasze i pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni, aby były piękne i błyszczące po wyciągnięciu z piekarnika można posmarować je jeszcze masłem.
Oprócz drożdżówek z jabłkami udało mi się upiec kilka z samą kruszonką, także wyszły pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation