Kuchnia

dietetyka

Dietetyczna musaka (moussaka)

składniki na 3 porcje:

1-2 bakłażanów

4 pomidory obrane ze skórki (poza sezonem mogą być z puszki)

szklanka zielonej soczewicy

1 cebula

1/3 papryczki chilli

po płaskiej, niepełnej łyżeczce mielonego kuminu, cynamonu oraz gałki muszkatołowej

szczypta oregano

2 ząbki czosnku

150 gram sera feta

odrobina oliwy

natka pietruszki

sół i pieprz



wykonanie:

1. Na średnim ogniu rozgrzewamy w garnku oliwę, na którą wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę i chilli posiekane w kostkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory i przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy soczewicę i zalewamy około 1,5 szklanki wrzątku. Solimy, pieprzymy do smaku i gotujemy około 15 minut, aż soczewica wchłonie większość wody. Może pozostać lekko al dente, bo zmięknie jeszcze podczas zapiekania. Doprawiamy oregano, cynamonem, kuminem i gałką.

2. W między czasie kroimy bakłażana na plastry o grubości około 0,5 centymetra, które smarujemy lekko oliwą, solimy odstawiamy na kilkanaście minut. Można je również przed zapiekaniem wstępnie podsmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. To wydobędzie z nich głębszy smak.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę z bakłażanów, następnie przykrywamy farszem soczewicowym. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki - na wierzchu powinny być bakłażany. Całość posypujemy rozdrobnioną fetą i zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation