Kuchnia

ZUPY

Blog: Po prostu pycha
Składniki:

2 litry wody
pieprz, sól
natka pietruszki
1 pietruszka (korzeń)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
6 większych ząbków czosnku
1/2 cebuli (wcześniej podsmażonej na patelni)
4 większe ziemniaki
1 serek topiony (ja użyłam serek topiony z ziołami firmy Hochland 100 g)
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki
1 łyżka masła

Dodatkowo:

5 kromek chleba
1 łyżka masła

Wykonanie:
Zupa czosnkowa
Krok 1

Zaczynamy od zrobienia bulionu. W garnku gotujemy wodę z posiekana natką pietruszki, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, sól, pieprz.Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
krem czosnkowy
Krok 2

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy chwilkę na patelni wraz z małą ilością masła lub oleju. Dodajemy do zupy.
Zupa czosnkowa
Krok 3

Po chwili w szklance mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i troszkę wody. (aż nie będzie żadnych grudek!) Wlewamy do bulionu. Odrobinę natki pietruszki kroimy drobno, serek dzielimy na mniejsze kawałki-wszystko wrzucamy do zupy. Widelcem sprawdzamy czy nasze ziemniaki się już ugotowały, jeżeli już będą miękkie to możemy blenderem wszystko zblendować ze sobą.
Zupa czosnkowa
Krok 4

Chleb kroimy najpierw na kromki, później na drobniejsze kwadraty. Podsmażamy nasz pokrojony chlebek na łyżce masła (można wsypać również troszkę pokrojonej natki pietruszki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation