Kuchnia

ciasta

Królewiec

Składniki:
Kruche Ciasto:
225 g mąki tortowej
Ciasto "Królewiec" - Przepis - Słodka Strona
110 g cukru
2 łyżki miodu
płaska łyżeczka sody
110 g masła
żółtko
cukier waniliowy
ok. łyżka śmietany (lub więcej)

Biszkopt:
3 jajka
Ciasto "Królewiec" - Przepis - Słodka Strona
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
Ciasto "Królewiec" - Przepis - Słodka Strona
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
czubata łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
150 g masła

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki
20 g białej czekolady (opcjonalnie)
20 ml białej czekolady (opcjonalnie)
Ciasto "Królewiec" - Przepis - Słodka Strona

ok. 150 g powideł śliwkowych

Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:
Kruche Ciasto:
Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Jeżeli okazało by się zbyt "suche"dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Formę (ok. 20x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Jedną z porcji ciasta wyścielemy dno blaszki i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po lekkim przestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie.
Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta

Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Tę samą formę w której piekliśmy kruche ciasta znów wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka".

Ciasto "Królewiec" - Przepis - Słodka Strona
Masa:
W ok. 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy rozpuszczając w nim cukier oraz cukier waniliowy. Do gotującego mleka wlewamy rozrobioną mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Na końcu dodajemy masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Masę lekko studzimy.

Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta.

Ciasto "Królewiec" - Przepis - Słodka Strona
Polewa Czekoladowa:
100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji.
Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki".
Ciasto powinno spędzić noc w lodówce.
Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto zaczekać 1-2 dni przed jego degustacją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation