Kuchnia

Kasza nasza

Zapiekanka z kaszy gryczanej

50 g kaszy gryczanej
100 g kurczaka
100 g pieczarek
garść roszponki
1/2 średniej marchewki
1 jajko
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżeczka oregano
ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania kaszy

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kurczaka mielimy lub kroimy w drobną kostkę, doprawiamy odrobiną soli, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem, podsmażamy.

Mięso łączymy w misce z ugotowaną kaszą, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, lekko rozdrobnioną roszponkę i marchew utartą na dużych oczkach.

W kubeczku roztrzepujemy jajko z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami*, wlewamy do reszty składników, mieszamy dokładnie i przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w 180'C około 25 minut, ostatnie 5 minut przy włączonym termoobiegu.

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2015/03/atwa-zapiekanka-z-kaszy-gryczanej.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation