Kuchnia

mniam! fit na słodko

Czekoladowy jagielnik na figowym spodzie z truskawkową polewą


Składniki

Na keksówkę 30×10 cm:
Spód:
1 szklanka suszonych fig, zalanych wrzątkiem
1 szklanka płatków gryczanych

Krem:
1 szklanka kaszy jaglanej, surowej
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki syropu klonowego

Polewa:
1 1/2 szklanki truskawek
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki agaru
1/4 szklanki ksylitolu


Sposób przyrządzania

Kaszę jaglaną parzymy, zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy do miękkości 30 minut. Jeżeli trzeba, odcedzamy. Ciepłą miksujemy w Vitamixie z połamaną czekoladą i syropem klonowym na gładki krem. Pomagamy sobie tamperem.
Krem przekładamy do miski.

Figi odcedzamy, miksujemy w Vitamixie na gładko, pomagając sobie tamperem. Przekładamy do miski, mieszamy z płatkami.

Na polewę truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Miksujemy z agarem i skrobia. Przelewamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, odstawiamy do schłodzenia.
Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak, aby wystawała nad brzegi formy. Na dno wykładamy figi z płatkami, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Na to wykładamy krem czekoladowy, znowu wyrównujemy. Na górę wylewamy polewę. całość przykrywamy folią spożywcza albo aluminiową, wkładamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach lub na drugi dzień ozdobione truskawkami i kostkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation