Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Coś dobrego

Ciasto truskawkowo-serowe - Every Cake You Bake
Ciasto truskawkowo-serowe:
(wg Food Wanderings)

ciasto maślane -
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
120 g zimnego masła,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli

masa serowa -
200 g kremowego serka śmietankowego,
1/4 szklanki cukru,
1 jajko

nadzienie truskawkowe -
300 g truskawek,
3 łyżki cukru,
3 łyżki wody,
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotować nadzienie truskawkowe - umyte i odszypułkowane truskawki pokroić w ćwiartki i razem z cukrem przełożyć do rondelka. Podgrzewać około 5 minut, aż truskawki puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do gotujących się truskawek. Gotować jeszcze 1-2 minuty mieszając, aż całość zgęstnieje (zrobi się kisiel). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę serową - zmiksować serek śmietankowy. Dodać cukier i jajko i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę wymieszać z cukrem i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko posiekać i opuszkami palców rozetrzeć masło z mąką i cukrem (można to zrobić w blenderze), aż powstanie kruszonka. Odsypać 3/4 kruszonki i odstawić.

Do reszty kruszonki dodać sodę i proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej misce zmiksować jajko ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać do składników suchych i wymieszać szybko łyżką (ciasto nie musi być gładkie i jednolite - powinno być gęste i grudkowate).

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć truskawki. Wszystko posypać kruszonką.

Piec około godzinę (do suchego patyczka)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation