Kuchnia

kuchnia

Chlebek serowo- grzybowy

Składniki
niewielki bochenek ulubionego chleba (350 g, ciemny)
150 g gruyera w kawałku (równie dobrze może być to mniej kaloryczna mozzarella lub odtłuszczony camembert)
150 g grzybków lub pieczarek
1/2 pęczeka szczypiorku
1/2 pęczeka natki
1/2 pęczeka bazylii
2 surowe jajka
100 g śmietany
sól, pieprz


Rozgrzać piekarnik do temp. 225°C. Podłużną foremkę do ciasta lub zapiekanek wyłożyć papierem do pieczenia.
Chleb ponacinać od góry w taki sposób, jakbyśmy chcieli go pokroić na kromki, nie przekrawając go jednak do końca. Pokrojony chleb włożyć do formy. Zioła drobno posiekać i wymieszać w miseczce z jajkami oraz śmietaną. Całość doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną łyżką wlać w szczeliny. Gruyera i grzyby pokroić na cienkie plasterki i powkładać je pomiędzy kromki pieczywa. Całość zapiekać w piekarniku, na drugiej półce od dołu, przez 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation