Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepisy na dipy do surowych warzyw - designyourlife.pl

Dip oliwkowy (mój faworyt!)

Do jego przygotowania wykorzystałam: pełną garść zielonych oliwek (lub 1/2 szklanki, jak kto woli), dwie łyżki oliwy z oliwek, świeżą bazylię (dałam 5 listków), 1/2 ząbka czosnku (lub wedle uznania; trafił mi się tak piekielnie ostry czosnek, że musiałam potem zwiększyć ilość pozostałych składników, by zrównoważyć jego smak). Do tego dodałam jeszcze dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki zblendowałam i schłodziłam przed podaniem. Smakuje rewelacyjnie! Na zdjęciu dip oliwkowy to ten jasno-zielonakawy.



Dip tzatziki… lub po prostu sos tzatziki

Czy potrzebny jest tu przepis? Chyba wszyscy chociaż raz mieli okazję przygotowywać tzatziki do mięsa z grilla. Sos sprawdza się doskonale również w przypadku warzyw. Startego na grubych oczkach tarki ogórka solimy i odstawiamy na 30 minut, by pozbył się wody. Odsączony łączymy z 4-5 łyżkami jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego), z ząbkiem czosnku i kolorowym pieprzem. Można dodać też 1-2 łyżki majonezu. To wszystko :) Najlepiej smakuje, gdy rzecz jasna trochę się „przegryzie”.



Dip z awokado i pomidorów

To ten w kolorze musztardy z Mc Donalda ;) Smakuje bardzo dobrze, ale mogłam darować sobie jego blendowanie. Lepiej byłoby wymieszać wszystkie składniki widelcem – jak guacamole. Wykorzystałam: 1/2 awokado, łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 małego pomidora (pozbawionego skórki i nasion), 1/2 małej czerwonej cebuli, sól i pieprz. Dodałam też jogurt grecki, ale następnym razem z niego zrezygnuję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation