Kuchnia

Kuchnia

Jabłecznik z kratką

Składniki (forma ok. 20 cm):

Nadzienie:
10 średnich jabłek, obranych i pokrojonych w "8"
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
woda (tyle żeby zalać cukier i miód)
1 łyżka masła
2 łyżki cynamonu
+ łyżka mąki ziemniaczanej (dodajemy w kolejnym kroku)
Cukier i miód zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia (nie mieszamy!), dodajemy masło, gotujemy jeszcze chwilę, aż całkowicie się rozpuści (karmel powinien mieć lekko brązowy kolor), wrzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i gotujemy na średnim ogniu, aż część jabłek się rozpadnie (chodzi o to, żeby w cieście znalazły się też większe owoce). Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy ciasto.

Ciasto:
250 g mąki
60 g cukru pudru
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. 3/4 ciasta wylepiamy spód i boki formy, wkładamy do lodówki na 0,5 h, resztę także zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Wystudzone jabłka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, schłodzony spód nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka, wyrównujemy. Z pozostałego ciasta wałkujemy placek, z którego wycinamy paski o szer. ok. 1 - 1,5 cm i układamy na przemian na cieście (instrukcję jak zrobić idealną kratkę znajdziecie tu). Gotowe ciasto smarujemy jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody i pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 stopni.
Studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation