Kuchnia

⇒ BABKA & CIASTO z FOREMEK » ☕️ …✽

Babka z jabłkami i cynamonową polewą.

Składniki na formę do babki o pojemności 2l:

250g niesolonego masła
250g drobnego cukru
4 duże jajka
250g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecznia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
50ml mleka
2 – 3 duże jabłka (najlepiej twarde, niezbyt słodkie)
Lukier:

100g cukru pudru
1 – 2 łyżki gorącej wody
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:

masło oraz bułka tarta do formy
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dokładnie po każdym. Następnie do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą, wlej mleko i zmiksuj do połączenia.

Przełóż mniej więcej połowę masy do formy.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Ułóż je na cieście wypukłą stroną do dołu i zalej pozostałym ciastem. Wyrównaj i wstaw do piekarnika.

Piecz babkę około 60 – 75 minut, do tzw. suchego patyczka, przykrywając w razie potrzeby folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekła. Upieczoną pozostaw w formie przez około 15 minut, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z cynamonem oraz wodą, aż powstanie gęsta polewa. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody lub cukru pudru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję. Udekoruj wystudzoną babkę.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation