Kuchnia

ciasta

Teryna z mango, daktyli i owoców leśnych | BaranCooks

SKŁADNIKI

Mango – 2 sztuki
Maliny – 1 koszyczek
Borówki – 1 koszyczek
Daktyle – 1 garść
Żelatyna – 3 łyżeczki
Cointreau lub wiśniówki – 100 ml
PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy naczynie w ten sposób, że smarujemy je lekko tłuszczem i wykładamy folia spożywczą. Aby folia dobrze przylegała możemy zalać je wodą. Folię prostujemy i dociskamy, następnie opróżniamy naczynię i odstawiamy do wyschnięcia
Mango obieramy i tniemy w cienkie plastry. Wykładamy naczynie, tak by pocięte listki owocu wystawały z formy do późniejszego zamknięcia teryny
Po kolei układamy warstwy owoców, a gdy dojdziemy do końca przygotowujemy roztwór żelatyny na ok 0.5 litra. Dodajemy likier (lub wiśniówkę), gdy roztwór nieco przestygnie zalewamy nim owoce
Przed zamknięciem teryny można uderzyć naczyniem lekko o blat, aby uwolnić bąbelki powietrza. Następnie zawijamy wystające listki mango, zawijamy szczelnie folię i chłodzimy 3-4 godziny
Wyjmując terynęz naczynia można włożyć jąpod ciepłą wodę, aby żelatyna na brzegach sięrozpuściła. Następnie jeszcze na kilkanaście minut włożyc do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation