Kuchnia

Jedzenie

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wieprzowina-po-chinsku-z-mango

SKŁADNIKI
2 PORCJE
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mango
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
3 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju roślinnego
SOS
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

PRZYGOTOWANIE
Odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Nastawić ryż na gotowanie. Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż, posypać szczypiorkiem i podawać.
PROPOZYCJA PODANIA
100 g ryżu / szczypiorek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation