Kuchnia

kuchnia

♣♣Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym♣♣

2 opakowania ciasta francuskiego
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych
pół cukinii
15 dag sera żółtego
pół papryki czerwonej lub żółtej
ząbek czosnku
przyprawa do kebaba,
sól,pieprz,
olej
jajko
na sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu greckiego,
łyżeczka ketchupu
1 ząbek czosnku,
sól pieprz,
szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super)

Przygotowanie:
Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę ,oraz pomidory z puszki,przyprawiamy wszystko przyprawą do kebaba,solą i pieprzem,i smażymy jeszcze kilka minut.
wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu)
rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków), na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia-zlepieniem do spodu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 15 -18 min(aż się ładnie zrumieni),
składniki na sos mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i curry
bułeczki jemy polane sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation