Kuchnia

SZAŁ KUCHARZA

Bananowy tort naleśnikowy

Składniki

Składniki na bananowe naleśniki:
4 łyżki masła
duży banan, mocno dojrzały
1 szklanka mleka
95 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na nadzienie:
225 g kremowego serka typu philadelphia
1 opakowanie serka danio intense kokosowego
300 g jogurtu greckiego
2 łyżki likieru bananowego (opcjonalnie)
2 łyżki brązowego cukru

Składniki na sos toffee z orzeszkami:
120 ml śmietanki kremówki
50 g brązowego cukru
15 g masła
50 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych podprażonych na suchej patelni

Przygotowujemy nadzienie - serek kremowy i danio ubijamy, dodajemy jogurt grecki, likier i cukier. Ubijamy całość na puszystą masę. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy naleśniki -banana miksujemy na gładką pulpę w wysokim, pojemnym kubku. Dodajemy roztopione masło, znów miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę. Kubek przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Smażymy naleśniki na lekko natłuszczonej patelni - naleśniki powinny być cienkie, z tej porcji powinno wyjść 12-13 naleśników o średnicy ok. 15-17 cm.

Składamy tort naleśnikowy - na jednego naleśnika wyjmujemy czubatą łyżkę masy, rozsmarowujemy, przykładamy kolejnym naleśnikiem, znów wykładamy masę. Ostatnią porcję masy przykrywamy ostatnim naleśnikiem.

Do małego garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje i stanie się brązowa. Dodajemy orzeszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia i wykładamy masę na wierzch naleśnikowego tortu. Podajemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation