Inne

Barbara Palvin & Cara Delevingne, modelki, Model

Zapiekanka makaronowa z brokułem w sosie śmietanowo serowym
Składniki:Zapiekanka makaronowa z brokułem
– około 250g makaronu bezglutenowego
– 1 brokuł
– 250g sera żółtego, startego
– ser Lazur wedle uznania
– 200 g śmietany 18%, najlepiej z Piątnicy
– 2-3 ząbki czosnku
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, z jedną łyżką oliwy z oliwek.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

2. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki (pozbyć się ‚nóżki’) i ugotować również al dente.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

3. Na patelnię dać śmietanę, czosnek, około 3/4 sera, przyprawy, 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko podgrzać tak, aby ser się rozpuścił.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

4. Brokuł i makaron przelać zimną wodą.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

5. Naczynie żaroodporne polać odrobiną oliwy z oliwek.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

6. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, na to dać około połowę sosu z patelni oraz dołożyć rozdrobniony brokuł.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

7. Dać resztę sosu i wymieszać.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

8. Ser Lazur pokroić na małe kawałeczki.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

9. Wszystko, co znajduje się w naczyniu posypać pozostałą częścią sera żółtego i rozdrobnionym serem Lazur.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

10. Następnie należy zakryć naczynie żaroodporne folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Piec około 10 minut.
Zapiekanka makaronowa z brokułem

11. Zdjąć sreberko i piec kolejne 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation