Biżuteria

biżuteria

Sernik cytrynowy z polewą cytrynową | Kwestia Smaku


Masa serowa:

250 g serka mascarpone
600 g zmielonego tłustego sera lub twarogu sernikowego lub ricotty
skórka z 2 cytryn (tylko żółta część)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 szklanka drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka

Oraz:

1 szklanka kremu cytrynowego (lemoncurd), gotowego lub domowego z przepisu podanego obok

Dodaj notatkę
Przygotowanie
Masa serowa:

Przygotować szczelną formę o średnicy 21 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstawić blaszkę do pieczenia, do której wsypać 3 szklanki lodu lub wlać 3 szklanki wody.
Do misy miksera włożyć serek mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny, wanilię i cukier. Miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmiksować z mąką do połączenia się składników. Kolejno wbijać po jednym jajku, miksując przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku (do czasu aż połączą się z masą).
Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut (lub krócej jeśli masa będzie już ścięta wcześniej).
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyjąć sernik i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz. Sernik wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny lub na całą noc.
Polać polewą cytrynową, po 10 minutach można go pokroić. Można podawać z dodatkowym kremem cytrynowym. Wykorzystamy około 1 szklanki polewy.

Krem cytrynowy (lemoncurd), 2 szklanki:

3 cytryny (skórka i sok)
3 jajka
100 g cukru
100 g masła (bardzo zimnego)

Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać. Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki masła, jak tylko poprzednie dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Wskazówki

Do przygotowania kremu cytrynowego: Cały czas mieszaj masę, pamiętaj, że masło musi być bardzo zimne. Jeśli widzisz, że masa za szybko się podgrzewa, zdejmij na chwilkę miskę z garnka, nie przerywaj mieszania. Po dodaniu całego masła, przestań gotować masę jak tylko zacznie ona gęstnieć. Nie przyspieszaj przygotowywania masy np. przez zwiększanie temperatury, bo otrzymasz jajecznicę!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation