Kuchnia

Pyszności

SERNIKOBROWNIE Z NUTĄ MIĘTY - przepis ze Smaker.pl

Coś dla miłośników czekolady, sera i mięty :-)
Składniki

MASA BROWNIE:
125 g gorzkiej czekolady
125 g masła extra 82%
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kokosowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki kakao
szczypta soli morskiej
MASA SEROWA:
250 g sera tłustego twarogu
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z mięty
odrobina zielonego barwnika spożywczego

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Przygotowanie

MASA BROWNIE:

1. Masło i czekoladę przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól.

3. Dodaj roztopioną z masłem czekoladę i pozostałe składniki.

4. Zmiksuj na gładką masę.


MASA SEROWA:

1. Ser włóż do pojemnika malaksera i zmiksuj na gładą masę.

2. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do połączenia się składników.

WYKONANIE SERNIKOBROWNIE:

1. Formę do brownie wyłóż papierem do pieczenia.

2. Na spód wyłóż 3/4 masy brownie.

3. Na brownie wyłóż masę serową.

4. Na wierzch w nieregularnych odstępach wyłóż pozostałą masę brownie.

5. Masy wymieszaj patyczkiem do szaszłyków robiąc esy-floresy, by ciasto miało marmurkowe wzorek.

6. Piecz w temperaturze 175°C około 30-40 minut.

7. Wystudź i pokrój na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation