Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Sweets, och my sweets

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,
idealne do filiżanki mocnej kawy.

(na formę o wym. 24 x 24 cm)

1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
500 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g orzechów laskowych
1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
1 łyżka cukru pudru
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

ponadto:
herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation