Kuchnia

⇒ CIASTA i inne SŁODKOŚCI z pod znaku ⇒ I LOVE BAKE » ☕️ …✽

Ciasto marmurkowe z nutellą –
1 ½ szklanki mąki tortowej
4 jajka, temp. pokojowa
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
226 g masła, miękkiego
¾ szklanki cukru
½ szklanki nutelli



Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszysta masę. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas miksując.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do powstałej wcześniej masy z masła.

Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy nutellę, miksujemy.

Keksówkę o wym. 22×12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ½ masy jasnej wykładamy do foremki, następnie na nią wykładamy ½ masy z nutelli. Powtarzamy czynność. Na koniec za pomocą rączki od łyżki tworzymy zygzak przez środek ciasta, aż do dna foremki. Pieczemy w temp. 160C przez ok. godzinę i 10 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce na 15 min i po tym czasie wyciągamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation