Kuchnia

CIASTECZKO

Łatwa babka czekoladowa, na maślance/ Buttermilk chocolate bundt cake
Prosta babka czekoladowa na maslance
na forme z kominem o srednicy 20 cm u podstawy

100 g maki krupczatki
120 g maki pszennej
35-40 g kakao holenderskiego
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady mlecznej polamanej w kosteczke
2 lyzki mleka
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2-3 lyzki gestego alkoholu
120 ml maslanki
70 ml oleju slonecznikowego
1 jajko
3 bialka
140 g cukru
niewielka szczypta soli (opcjonalnie)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy 3 duze naczynia i rondelek o grubym dnie.
Nad pierwszym przesiewamy maki, proszek, sode, kakao, sol (opcjonalnie), dodajemy kawe.
W drugim naczyniu ubijamy jajko, krotko. Laczymy je z maslanka i olejem. Odstawiamy na bok.
Do malego rondelka wkladamy czekolade i zalewamy ja mlekiem, nastepnie podgrzewamy na srednim plomeniu przez caly czas mieszajac. Jak tylko czekolada sie rozpusci, zdejmujemy rondelek z ognia.
W trzecim naczyniu ubijamy bialka na sztywno az utworzy sie piana, nastepnie dodajemy cukier nadal ubijamy az powstanie lsniaca sztywna beza.
Do naczynia z maka wlewamy rozpuszczona czekolade, alkohol i reszte skladnikow oprocz bialek. Na najnizszych obrotach miksujemy wszystko, po czym laczymy z bialkami i ponownie na najnizszych obrotach laczymy skladniki, nie za dlugo. Forme do babki z kominem natluszczamy i wysypujemy lekko albo maka albo kaszka manna i wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 40 minut. Sprawdzamy babke patyczkiem pod koniec pieczenia- powinien byc suchy jezeli ciasto jest upieczone, jezeli nie- pieczemy dalej. Mozna babke posypac cukrem pudrem albo polac polewa czekoladowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation