Kuchnia

Kuchnia orientalna

Pierożki wonton z kaczką


30 szt. ciasta wonton (ok. 180 g)

350 g piersi z kaczki (bez skóry)

1 cebula

50 ml sosu teriyaki

pół anyżu (gwiazdki)

pół szklanki świeżych liści kolendry (świeżych)

2 łyżki oleju z pestek winogron

pół l oleju roślinnego (do smażenia)

pół kapusty pekińskiej

4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ziołowej)

1 łyżeczka vegety natur

Wartości odżywcze i kalorie

Niestety brak danych o kaloriach dla tego przepisu

Piersi z kaczki umyj i osusz. Jeżeli mają skórę - odetnij ją. Następnie pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron.
Wrzuć posiekaną na drobno cebulę i podsmażaj przez chwilę.
Dodaj kaczkę.
W moździerzu rozdrobnij pół gwiazdki anyżu - chyba, że lubisz bardzo anyżowy posmak to wykorzystaj całą.
Kiedy mięso straci swój surowy wygląd dodaj roztarty anyż i sos teriyaki.
Podsmażaj aż kaczka będzie miękka, następnie zdejmij z ognia i dodaj listki kolendry.
W międzyczasie przygotuj sałatkę - pokrój drobno kapustę pekińską, po czym wymieszaj ją z oliwą z oliwek i vegetą. Jeżeli masz w domu słoiczek z suszonymi pomidorami wykorzystaj oliwę z tego słoiczka - sałatka będzie wówczas miała przepyszny posmak suszonych pomidorów.
Na każdy płat ciasta wonton wyłóż łyżeczkę farszu mięsnego i zawiń w sakiewkę, zbierając wszystkie rogi ciasta do góry i dokładnie sklejając.
Wlej olej roślinny, np. słonecznikowy, do garnka. Uwaga: ilość potrzebnego oleju zależy od garnka. Powinno być go tyle by przykryć prawie cały pierożek (z wyjątkiem "dziubka").
Olej bardzo dobrze rozgrzej, dopiero wtedy możesz zacząć porcjami wrzucać pierożki.
Pierożki smaż przez 1-2 minuty, wyjmij od razu gdy zrobią się złote.
Na talerze wyłóż sałatkę z kapusty pekińskiej a na niej ułóż pierożki.
Danie doskonale komponuje się z piwem imbirowym lub z piwem z dodatkiem soku z marakui :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation