Kuchnia

Kuchnia

Świąteczne ciasto - przepis - I Love Bake SKŁADNIKI NA CIASTO:

350 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
350 g cukru pudru
6 jajek
350 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki barwnika czerwonego w płynie
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżki maku


SKŁADNIKI NA KREM:

250 g sera białego, mielonego
250 g serka mascarpone
180 g masła, miękkiego
250 g cukru pudru
1 budyń waniliowy, proszek
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny


DODATKOWO:

0,5 szklanki śmietanki 30 %


Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik, do drugiej mak, natomiast trzecią część łączymy z cynamonem oraz kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy.

Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny.

Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy makowym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy różowym blatem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation