Kuchnia

OBIADOWO

Potrawka z borowików

Składniki na 4 porcje: 80 dag borowików (można je zastąpić podgrzybkami lub kozakami), 2 pomidory, 4 szalotki lub 2 nieduże czerwone cebule, 4 łyżki oliwy, natka pietruszki lub tymianek do dekoracji, 5 dag masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą, a następnie zdjąć z nich skórkę. Miąższ pomidorów pokroić w drobną kostkę. Cebulki umyć, obrać, posiekać.

Na dużą patelnię lub do dużego rondla wlać oliwę, podgrzać. Wrzucić cebulkę, podsmażyć kilka mi-nut. Następnie dodać grzyby, przykryć i dusić około 15 minut. Dodać masło i pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić jeszcze około 10 minut. Posypać posiekaną zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation