Kuchnia

Coś dobrego

Ciasto chałwowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Składniki
ciasto:
4 duże jajka
150 g cukru
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g chałwy - pokruszonej
120 ml oleju
polewa:
50 g pokruszonej chałwy
50 ml śmietany kremówki
100 g czekolady (użyłam mleczną)
plus dodatkowo trochę chałwy do posypania po wierzchu
Wykonanie
ciasto:
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj pokruszoną chałwę i miksuj aż się ładnie połączy.
Dodaj mąkę oraz olej - delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm), albo do formy na babkę z kominkiem.
Piecz w 170 stopniach przez około 50-55 minut - do suchego patyczka (jeśli ciasto będzie mocno ciemniało w trakcie pieczenia, to możesz przykryć je folią aluminiową).
Po upieczeniu ciasto ostudź.
polewa:
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z pokruszoną chałwą - tak aby chałwa się rozpuściła.
Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
Delikatnie przestudź polewę, a następnie polej nią ciasto.
Na wierzchu pokrusz trochę chałwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation