Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz wpisać jakąś frazę do wyszukania
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

menu

Sałatka śledziowa

Składniki
3-4 filety ze śledzia w sosie korzennym
3 nieduże ziemniaki
250g gotowanych, startych buraczków
1 cebula
1 gruszka
natka pietruszki
250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
szczypta soli
Przepis
Na początek umyj ziemniaki i obierz je ze skórki. Następnie pokrój ja na drobne kawałki i ugotuj, dodamy je do sałatki dopiero wtedy, gdy przestygną. Kiedy ziemniaczki będą już w garnku, bierzemy się za przygotowanie pozostałych składników. Cebulę posiekaj na drobne kawałeczki i połowę z niej wymieszaj z buraczkami dodając również do całości łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprz według uznania. Dodaj również posiekaną pietruszkę dla smaku.

Śledzie należy pokroić na wąskie paseczki. Gruszkę, natomiast, pokrój w drobną kosteczkę. W małej miseczce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz pieprzem (według uznania). Kiedy ziemniaki przestygną, mieszamy je wraz ze śledziem, gruszką, posiekaną cebulą i pietruszką oraz z przygotowanym przez nas sosem.
Pozostało już tylko ułożenie kompozycji na talerzu. Oczywiście można ze sobą wymieszać dwie części sałatki: śledziową i buraczkową. Ja jednak układam je pasami, na przemian, na dużym płaskim talerzu. Na koniec dekoruję pietruszką. Dzięki takiemu ułożeniu wygląda bardzo efektownie i niezwykle apetycznie.
Życzę Wam smacznych i rodzinnych Świąt!
Co do marynaty korzennej do śledzi zachęcamy do spróbowania takiego sposobu:
do wyparzonego słoika wrzućcie warstwami cebulę pokrojoną w piórka i matiasy pokrojone w równe kawałki. Kiedy wypełnicie w ten sposób słoik do ⅞ wtedy włóżcie na wierzch 1 listek laurowy, wsypcie po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego (3-4), kilka gożdzików (3-4), posypcie ziołami prowansalskimi, połóżcie pół plasterka cytryny, skropcie całość sokiem z cytryny, zalejcie to wszystko olejem i zakręćcie słoik. Śledzie powinny się w ten sposób marynować przez co najmniej 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation