Design

Design

Korzenna kostka z powidłami

Składniki:

2 duże opakowania herbatników korzennych (każde 600 g)
1000 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%, schłodzonej
3/4 - 1 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 łyżeczki cynamonu
50 ml likieru Amaretto, schłodzonego
2 słoiczki powideł śliwkowych (290 g słoiczek)
Przygotować formę o wymiarach 23 x 34 cm i wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, oba cukry i ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia. Powstały krem podzielić na 5 równych części.

W formie ułożyć 5 warstw ciastek korzennych, które przełożyć 5 warstwami kremu (krem będzie też ostatnią warstwą ciasta). Dodatkowo 2 i 4 warstwę ciastek najpierw posmarować powidłami śliwkowymi (powidła wykładamy bezpośrednio na ciasteczkowy blat i przykrywamy porcją kremu).

Tak przygotowane ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć dodatkowym cynamonem wymieszanym z kakao lub dowolnie ozdobić. Kroić w kostkę.

Dodatkowo:

cynamon i kakao do oprószenia
Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation