Kuchnia

Słodkości

KARPATKA.

Ciasto:
150 g margaryny
250 ml (1 szklanka) wody
1 szczypta soli
150 g (1 szklanka) mąki (polecam mąkę dalachowską)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jajek

Krem:
200 g masła 82%
1 litr mleka 3,2 %
3 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe duże (na 3/4 litra mleka)

Dodatkowo:
2 łyżeczki margaryny (do wysmarowania formy)
2 łyżki mąki (do wysypania formy)
1 łyżka cukru pudru (do posypania)

Ciasto:
W rondlu rozpuścić wodę z margaryną i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
Odstawić do przestudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników.
Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki.
Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem.
Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.


Krem:
750 ml mleka zagrzać.
W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy.
Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować.
Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć.
Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego !

Rady:
Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut.

Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii.

Zamiast cukru pudru można zrobić ulubioną polewę czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation