Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

IDEALNY SOS GRZYBOWY

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE
średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 łyżki oliwy extra vergine
5 łyżek piwa lub białego wina (użyłam piwa pszenicznego) - opcjonalnie
125 ml śmietanki kremowej 30% (z kartonika)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE

Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką. Jeśli jest taka konieczność, można dodatkowo szybko je opłukać w misce z zimną wodą. Ułożyć na ręczniku i osuszyć. Następnie pokroić na kawałeczki - kapelusze pokroić na paseczki, nóżki na plasterki.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Na średniej lub większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 - 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, delikatnie zrumienić składniki.
Wlać piwo lub wino i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
Dodać resztę masła i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Ogień nie może być za mały, grzyby muszą energicznie bulgotać, w przeciwnym razie utracą wodę, nie będą jędrne a sos stanie się rzadki.
Do śmietanki dodać około 2 - 3 łyżki sosu z patelni, zamieszać, wlać wszystko na patelnię z grzybami i zagotować na średnim ogniu. Doprawić solą (około dwie szczypty) i wymieszać. Sos gotować przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodając natkę pietruszki. Odstawić z ognia, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
PROPOZYCJA PODANIA

pieczywo / ziemniaki / kopytka / kotlety / kasza gryczana / placki z kaszy gryczanej / kluski śląskie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation