Kuchnia

ciasta i słodycze

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Biszkopt:

5 dużych jajek
100g mąki pszennej
80g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ plus łyżka cukru pudru do zwinięcia rolady

Nadzienie:

1 galaretka np. brzoskwiniowa
350ml mleka
1 budyń bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
160g masła
5 łyżek cukru

Biszkopt:

Blachę (najlepiej taką do ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod sam koniec wsypać cukrem, wlać żółtka - ciągle ubijajac.

Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie za pomocą łopatki połączyć z ubitymi jajkami.

Masę przelać do formy, wyrównać i piec na złoty kolor w 180*C przez około 12 -13 minut ( w zależności od wielkości blachy)

Upieczony biszkopt wyjąć, ściągnąć papier.

Czystą ściereczkę posypać odrobiną cukru pudru, położyć biszkopt i wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia.

Masa:

Galeretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu, ale używajać jedynie 400ml wody.


Wlać do podłużnego wąskiego naczynia (ja użyłam formy keksowej), tak, abyśmy byli w stanie pokroić ją w pasy, gdy wystygnie. Wstawić do lodówki.

Budyń ugotować także wedle przepisu na opakowaniu używajać tylko 350ml mleka.

Ostudzić.

Masło ogrzać do temp. pokojowej i utrzeć z cukrem, powoli dodając zimny budyń. Bardzo ważne jest aby budyń nie był ciepły, bo masło nam się rozpuścić. Oba składniki muszą mieć taką samą temp.( pokojową). Tak samo jest z masłem- nie może być za zimne, bo będą grudki. Zaraz po dodaniu pierwszej łyżki budyniu do masła zauważycie jak się zachowuje i wtedy zadecydujcie co zrobić.

Biszkopt rozwniąć, posmarować masą budyniową.
Galaretkę pokroić w paski, ułożyć w szerokich odstępach i zwinąć w miarę ściśle roladę.
Ciasto owniąć w folią i wstawić do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation