Kuchnia

Kulinaria

BABKA A'LA "FRANKFURTER KRANZ"

Składniki na ciasto:

200 gramów masła lub masła roślinnego
2 jajka
puszka mleka skondensowanego słodzonego
łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki octu
1 szklanka mąki
Wykonanie:

1. Ucieraj masło z mlekiem skondensowanym na kremową masę.
2. Wciąż miksując dodawaj do ciasta po jednym jajku.
3. Wymieszaj sodę z octem (pojawią się pęcherzyki powietrza) i dodaj do masy.
4. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę
5. Posmaruj formę na babki tłuszczem i posyp ją mąką lub kaszą manną.
6. Przelej do formy ciasto.
7. Ciasto piecz przez około 40 minut (czas zależy od piekarnika) w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
8. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia i zdejmij formę.
9. Przekrój ciasto na 3 części.
Składniki na krem i dekorację:

1 większa łyżeczka żelatyny
szklanka migdałów w płatkach
pół litra kremówki 36%
130 gramów cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki esencji waniliowej
dżem wiśniowy
wiśnie kandyzowane
Wykonanie:

1. Zmieszaj żelatynę z wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia.
2. Zacznij ubijać zimną kremówkę. Dodawaj do niej stopniowo cukier puder.
3. Kiedy śmietana będzie prawie ubita, wyłącz mikser i wymieszaj kilka łyżek śmietany z żelatyną.
4. Włącz ponownie mikser i cienkim strumieniem wlewaj do kremówki żelatynę.
5. Dobrze ubitą kremówkę włóż na 5-10 minut do lodówki (miskę przykryj folią spożywczą).
6. Rozsmaruj na największym blacie dżem wiśniowy i przykryj średnim blatem.
7. Drugi blat ciasta posmaruj bitą śmietaną.
8. Połóż na śmietanę ostatni blat i posmaruj boki ciasta kremem.
9. Ciasto udekoruj migdałami i kandyzowanymi wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation