Kuchnia

GOTOWANIE

Gdy w brzuchu burczy... : Zupa dyniowa z pieczoną papryką i chipsami z boczku

Składniki:
500 g miąższu dyni
2 duże papryki
2 średnie ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 l rosołu
1 łyżeczka tymianku
Domowy pieprz ziołowy
Sól
olej

Dodatkowo:
2 – 3 łyżki pestek dyniowych
Kilka plasterków cienko pokrojonego boczku

Dynię, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę podzielić na pół, cebulę na ćwiartki. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżąca wodą, przekroić na pół. Warzywa (dynię, paprykę, cebulę, ziemniaki i nieobrany czosnek) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skropić olejem np.: rzepakowym, oprószyć solą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę.
Po upieczeniu dynię, paprykę i czosnek obrać ze skóry. Odłożyć ½ papryki do serwowania zupy.
Do rosołu wrzucić dynię, paprykę, ziemniaki, cebulę, czosnek – zagotować. Zupę zmiksować i doprawić do smaku tymiankiem, sola i domowym pieprzem ziołowym. Gotować jeszcze około 5 minut.

Na suchej patelni uprażyć pestki dyni – odstawić na bok i ostudzić.
Patelnię wyłożyć pergaminem i położyć na nim plastry boczku – smażyć aż zarumienia się i staną się chrupiące. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Zupę podawać ozdobiona kawałkami pieczonej papryki, uprażonymi pestkami dyni oraz chipsami z boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation