Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka alzacka

Składniki:
200g kiełbasy
400g boczku
olej do smażenia
1 duża cebula
650g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)
450 ml bulionu drobiowego
120 ml białego wytrawnego wina
6 kulek jałowca
1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
1-2 liście laurowe
1/4 łyżeczka soli
pieprz
koperek i cebulka zielona do przybrania


Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę w kostkę i również podsmażyć. Wyjąć. Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok 1 minuty, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusimy całość pod przykryciem ok 20 minut do miękkości.
Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuszczamy. Kładziemy warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku a na wierzch kapustę z ziemniakami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypujemy koperkiem i zielona cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation