Wnętrza

Home Sweet Home

Kuchnia u Krysi : Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem
Składki:
700 schabu bez kości
2 ząbki czosnku
kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego)
200 ml ciemnego miodowego piwa
3 łyżki oleju
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
100 g orzechów włoskich
180 g śmietany (18%)
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Schab umyłam, osuszyłam ponakłuwałam nakłuwaczem do mięsa (świetny wynalazek, bo podczas obróbki cieplnej mięso jest bardziej soczyste). Posoliłam i oprószyłam pieprzem z każdej strony. Obwiązałam cienkim sznureczkiem nadając schabowi ładny owalny kształt.
Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.


Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam mięso i obsmażyłam z każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło.


Piekarnik nagrzałam do 200 °C.
Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku.
Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki, w której miało się piec.
Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.
Orzechy zmiksowałam (można posiekać).
Wyjęłam brytfankę z mięsem. Posiekane orzechy rozłożyłam wokół mięsa.
Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C.
Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.


Po upieczeniu, mięso wyjęłam z brytfanki zabezpieczając przed wystudzeniem. Sos przecedziłam i przetarłam przez sito. Doprawiłam solą i pieprzem i wlałam śmietanę.
Mięso pokroiłam na szerokie krążki i przełożyłam na półmisek. Sos można podać w sosjerce lub polać nim mięso.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation